Op 5 september aanstaande is in de Stadkamer in Zwolle om 19.30 een lezing over de schuldenindustrie.
Hoe gaan we om met het toenemende aantal mensen dat door de schuldenindustrie in verdere financiële problemen komt? Is het niet tijd om de schuldenindustrie een halt toe te roepen?
Een toenemend aantal mensen heeft te maken met problematische schulden. Het aantal huishoudens met problematische schulden is gestegen tot een recordaantal van ruim 726.000. In Zwolle gaat dit om 4540 huishoudens. Het is ongemakkelijk dat de overheid vaak de grootste schuldeiser is. In Zwolle staan de Belastingdienst, GBLT, CJIB en DUO bijvoorbeeld in de top 10 van de meest voorkomende schuldeisers. Een op de vijf huishoudens met problematische schulden heeft een schuld bij de Dienst Toeslagen.
De afgelopen jaren is steeds inzichtelijker geworden hoe verlammend schulden werken. Elke dag stapelen de rekeningen zich op en wanneer je al andere problemen hebt, raak je soms het overzicht en de moed kwijt. Dit kost de samenleving miljarden.
Door de gevolgen van de schuldenindustrie en de stijging van het aantal hulpvragen luidde Humanitas de noodklok. Daarmee zijn zij gestart met een petitie om een krachtig maatschappelijk signaal te geven aan de politiek.
Het is daarom tijd om de handen in één te slaan met Humanitas. De week van de kansen(on)gelijkheid heeft inspirerende perspectieven opgeleverd en het gevoel van urgentie rondom kansenongelijkheid en schuldenproblematiek benadrukt. Wij gaan samen met Humanitas handtekeningen ophalen voor de petitie “Stop de schuldenindustrie”, deze situatie moet doorbroken worden.
Programma
De vraag: “Wat betekent het om schulden te hebben en wat doet dit met je?” staat deze avond centraal. Vervolgens houdt Jerzy Soetekouw, directeur Humanitas, een pleidooi tegen de schuldenindustrie. Aansluitend zal de Zwolse politiek en het publiek worden uitgenodigd om de petitie te ondertekenen en kunnen de ervaringen worden gedeeld.
Dit is een samenwerking tussen Stadkamer, Keti Koti Zwolle, Inversie Bewind, de Jongerenraad, Karin ter Horst en Humanitas.